onsdag 30. juni 2010

Dag 17: Sør-Fron-Kvam 24 km


Våkner opp i middelalderen, men kan heldigvis ta en dusj. Vi har en liten flaske konsentrert såpe som brukes både til hår, kropp og klær. En dråpe hvert sted så er alt nesten rent. God frokost på Grytting med egg fra de kaklende hønene utenfor. Vi møter en lokal pilegrimspatriot Knut Kjorstad (68) som viser oss veien opp til Skaret. Der har han fått flydd opp med helikopter en gapahuk, til stedet som er hans favorittplass. Hit går han tre dager i uken, og filosoferer over livet på den tre timer lange turen. På vei opp viser han oss at kønnet (kornet) nå skyter! Årets kornsesong er visst den beste på lenge, siden nok regn har kommet til riktig tid. Vanligvis kan det regne like lite her som i Sahara, 300 mm i året. Området ved Skaret er blant de flotteste hittil! Blomsterenger full av kuer, gamle husmannsplasser, alt høyt hevet over dalbunnen. Herfra går vi ned til Vinstra i duskregn. Vi møter tilfeldigvis Terje Elvestad som viser oss rundt i området. Hans venn Mikkel Dobloug driver Per Gynt gården på Hågå. Vi får en omvisning på den gamle kongsgården som før 1537 tilhørte Nidaros bispedømme. Rommet der kong Haakon og Maud lå på er populært som brudesuite. Mikkel forteller at Ibsen under et besøk på gården fikk høre historiene om Per Olson Hågå. Like etter stakk han fra sine kreditorer, dro til Italia hvor han skrev Per Gynt. Mikkel er i slekt med Hågå og mener at han nok har noe av eventyrskikkelsen i seg. Lett å tro når en ser hans 100 hjort som gresser nedenfor panoramautsikten. Vi filmer dem selvfølgelig, passer på at gjerdene ikke synes. Dagens hyggeligste overraskelse kommer på kvelden. Vi kommer til Øvre Kjæstad gård som har gratis overnatting for pilegrimer. Med storslått utsikt over dalen og et gårdstun fra eventyrenes verden er det greit å hvile. Eieren Ole Kristian forteller at her sto noen av de hardeste kampene under 2. verdenskrig i Norge. Her ble også over 100 skotter massakrert i 1612. Og Olav den Hellige skal være født på gården nede i dalen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar